Mam
dla Was sprawdzony (wielokrotnie) przepis na kotlety siekane z kurczaka
z warzywami. To mój najszybszy sposób na przygotowanie tego typu dania.
Kotlety są:
- soczyste, delikatne, sycące
- zdrowsze od tradycyjnych kotletów w panierce
- proste do zrobienia, każdy sobie z nimi poradzi
- dobre na ciepło i na zimno (pasują do obiadu, jak i na kanapki).
Zapiszcie sobie przepis na później, żeby nie umknął.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 100g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 100g żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, posyp solą, pieprzem, łyżeczką przyprawy do kurczaka wymieszaj.
Pieczarki
obierz i razem z papryką pokrój w drobną kostkę, przełóż do mięsa.
Zetrzyj też żółty ser, szczypiorek posiekaj (zostaw trochę do
dekoracji), dodaj do reszty składników i wymieszaj.
Do miski z
mięsem i warzywami wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj jogurt, dopraw solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 min.
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką masę, formując kotlety. Smaż z obu stron ok 5-7 min z każdej strony. Mięso musi się usmażyć, a kotlety zrobią się złote. Podawaj od razu.
lubię, bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie jadłam. Dzięki za przypomnienie, to pyszna alternatywa dla zwykłego kotleta
OdpowiedzUsuń