środa, 20 października 2021

Kotlety siekane z kurczaka

Mam dla Was sprawdzony (wielokrotnie) przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami. To mój najszybszy sposób na przygotowanie tego typu dania. Kotlety są:
- soczyste, delikatne, sycące
 
- zdrowsze od tradycyjnych kotletów w panierce

- proste do zrobienia, każdy sobie z nimi poradzi

- dobre na ciepło i na zimno (pasują do obiadu, jak i na kanapki).

Zapiszcie sobie przepis na później, żeby nie umknął.

 

 Składniki: 

  • podwójny filet z kurczaka
  • 100g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100g żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, posyp solą, pieprzem, łyżeczką przyprawy do kurczaka wymieszaj.
Pieczarki obierz i razem z papryką pokrój w drobną kostkę, przełóż do mięsa. Zetrzyj też żółty ser, szczypiorek posiekaj (zostaw trochę do dekoracji), dodaj do reszty składników i wymieszaj.
Do miski z mięsem i warzywami wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 min. 

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką masę, formując kotlety. Smaż z obu stron ok 5-7 min z każdej strony. Mięso musi się usmażyć, a kotlety zrobią się złote. Podawaj od razu.




2 komentarze:

  1. Jak ja dawno ich nie jadłam. Dzięki za przypomnienie, to pyszna alternatywa dla zwykłego kotleta

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter